FIPA aktivnosti

Predstavnici institucija Vlade Kraljevine Španije posjetili FIPA-u

22.5.2024

Zamjenica direktora FIPA-e dr.sc. Sanja Bazina Crnokić sastala se danas sa g. Juan Jose Otamendi Garcia-Jalon, zamjenikom pomoćnika direktora Sektora za spoljnotrgovinsku politiku i ulaganje pri Ministarstvu privrede, trgovine i preduzetništva Kraljevine Španije i gđom. Anom María Mazo Martínez, šefom Ureda za privredu i trgovinu Ambasade Španije u Zagrebu.

Cilj posjete je poboljšanje trenutnih ekonomskih odnosa i saradnje između dvije zemlje.

Obje strane su se složile da prostora za unapređenje trenutne situacije ima i da je potrebno organizirati poslovne događaje s ciljem boljeg upoznavanja španskih privrednika sa poslovnim okruženjem i investicionim mogućnostima koje nudi Bosna i Herecgovina.

Tokom sastanka se razgovaralo o postojećim španskim investitorima u našoj zemlji, Aftercare programu koji FIPA provodi kao i o samoj ulozi Agencije u investicionom procesu.

Kandidatski status za člastvno BiH u EU je svakako bila neizostavna tema kada se govorilo o investicijama. Dr.sc. Sanja Bazina Crnokić je istakla spremnost prije svega bh.građana i države generalno za ulazak u Europsku uniju i dodala da je ovo momemat koji treba iskorititi za jaču promociju bh. potencijala i povećanje priliva investicija iz europskih zemalja.

Saradnja ove dvije institucije će se svakako nastaviti kroz realizaciju poslovnog događaja u oktobru ove godine u Sarajevu usmjerenog na promociju vina i obnovljivih izvora energije kojeg će organizirati institucije Španije.

Izjave i uspješne priče
„Despite the present recession, there is money that can be invested. I managed to convince American investors to come to Bosnia and experience this favourable business climate".
Ibrahim Vajzovic, senior consultant at the American Investment Company Freeborn Development Group (FDG).
Pratite nas
Investicioni projekti