FIPA aktivnosti

Sastanak v.d.direktora FIPA-e sa Privrednom/Gospodarskom komorom Federacije BiH

22.7.2020

 V.d. direktora Agencije za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA) Milica Marković i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić razgovarali su o novim mogućnostima suradnja između dvije institucije i aktivnostima na pronalasku stranih investitora.

Milica Marković je upoznala predsjednika Privredne komore FBIH sa planovima rada Agencije u narednom periodu i inicirala organizaciju događaja na kojem bi se ponudila najadekvatnija rješenja za privlačenje novih investicija i podsticanje postojećih na nova reinvestiranja.

Polazeći od činjenice da je ekonomija na globalnom planu doživjela recesiju izazvanu epidemijom virusa Covid-19, neophodno je planirati unaprijed i razmatrati nove investicijske strategije. Ovaj period sve relevatne institucije treba da iskoriste za planiranje daljnih koraka kako privući strane i podstaći domaće investicije, jer je ključno da BiH reagira na vrijeme i stupi u kontakt sa svjetskim kompanijama u trenutku kada oni planiraju svoj daljni razvoj.

Predsjednik Privredne komore FBIH je predstavio rad Komore i podržao rad FIPA-e i istakao da će komora podržati suorganizaciju iniciranog događaja, zajedno sa drugim institucijama sa kojima ce v.d. direktora FIPA-e Milica Marković organizirati sastanak u narednom periodu.

Konstatirano je da obje institucije dijele zajednički posao i da su u svom radu upućene jedna na drugu, da će razmijenjivati informacije o potencijalnim investitorima, te da će između ostalog zajednički raditi na pronalasku strateških investitora za predložene projekte od strane privrednih subjekata u BiH.

Izjave i uspješne priče
„Despite the present recession, there is money that can be invested. I managed to convince American investors to come to Bosnia and experience this favourable business climate".
Ibrahim Vajzovic, senior consultant at the American Investment Company Freeborn Development Group (FDG).
Pratite nas
Investicioni projekti