FIPA aktivnosti

REKORDAN RAST STRANIH INVESTICIJA U BIH U 2017. GODINI

28.12.2017

630 MILIONA KM INVESTIRANO U BIH U PRVIH 9 MJESECI
 Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne Banke BiH o stranim investicijama u prvih devet mjeseci 2017. godine, priliv ulaganja je dosegao iznos od  630,8 miliona KM, što predstavlja porast od 60,6% u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je rekordan iznos u posljednjih nekoliko godina, kada je uglavnom billježen pad stranih investicija. Očekuje se rast i za četvrti kvartal 2017. godine, s obzirom na pozitivna kretanja i rast investicija u prva tri kvartala godine, tako da bi po prvi put u posljednjih nekoliko  godina bili ispunjeni planovi za privlačenje stranih investicija u BiH (plan za 2017.g. prema projekcijama DEP je okvirno oko 700 miliona KM).

Uz širok dijapazon promotivnih aktivnosti koje FIPA -  Agencija  za unapređenje stranih investicija u BiH  pri Vijeću ministara BiH provodi na privlačenju stranih investicija u BiH, posebno je značajno da FIPA posjeduje preko 7.000 kontakata stranih investitora sa kojima je u stalnoj komunikaciji, i koje poziva da investiraju u BiH promovirajući im odgovarajući projekte. Također, veliki značaj za promociju zemlje predstavlja i ulazak FIPA-e u Upravni odbor Svjetske organizacije za investicije WAIPA, što znači bolji pristup stranim investitorima i značajniju promociju zemlje na svim investicionim skupovima.

Povećanje investicija je rezultat zajedničkog rada nadležnih institucija u BiH na privlačenju stranih investicija i poboljšanju poslovnih prilika u zemlji, promociji mogućnosti za ulaganja, te pružanju podrške stranim investitorima u BiH.

2017. godinu, FIPA je započela vrlo odlučno i pragmatično u namjeri da ostvari što više kontakata sa potencijalnim stranim investitorima, kompanijama i udruženjima poslodavaca u inostranstvu bilo kroz individualni rad bilo kroz suradnju sa nadležnim institucijama, stranim ambasadama i privrednim predstavništvima u BiH, a sve sa ciljem da pokuša motivirati strane investitore da ulože novac u našu zemlju.

Važno je nastaviti raditi na unapređenju političkih i privrednih uvjeta u zemlji,  na poboljšanju privrednog ambijenta, odnosno sprovođenju potrebnih reformi, koje će ukloniti prepreke i domaćim i stranim investitorima za njihovo širenje i poslovanje u većem obimu, a sve to, automatski doprinosi i poboljšanju imidža i konkurentnosti zemlje, donosi nove investicije i nova radna mjesta.

Visok procenat nezaposlenih ljudi i nizak životni standard građana stvaraju imperativ  za sprovođenje potrebnih reforma koje će omogućiti dolazak stranih investitora, koji su u BiH potrebni usljed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa.

FIPA naglašava da  strani investitori posebno insistiraju na stabilnoj političkoj situaciji i sigurnosti uloženog kapitala, pa je u narednom periodu veoma važno pokazati političko jedinstvo u naporima za ekonomski napredak zemlje, jer bez takvog jasno pokazanog opredjeljenja ni FIPA niti bilo koja druga institucija pojedinačno neće biti u stanju dovesti investitore u značajnijoj mjeri. 

Izjave i uspješne priče
„Despite the present recession, there is money that can be invested. I managed to convince American investors to come to Bosnia and experience this favourable business climate".
Ibrahim Vajzovic, senior consultant at the American Investment Company Freeborn Development Group (FDG).
Pratite nas
Investicioni projekti