Priče u fokusu

Kineske tvrtke ulažu u izgradnju vjetroelektrane u Tomislavgradu

18.1.2016

Memorandum o razumijevanju između tvrtke "Gradina" iz Tomislavgrad i kineskih tvrtki China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China-Africa Investnebt and Development Corporation (CAIDC) potpisan je 7. siječnja u Mostaru s ciljem izgradnje vjetroelektrane na području Općine Tomislavgrad, vrijedne oko 150 miliоna eura.

Memorandum o razumijevanju potpisali su ravnatelj tvrtke"Gradina" Mate Dukić kao vlasnik koncesije, te predstavnici kineskih tvrtki – ulagača projekta Li Xuegiang iz CMEC i Mu Јuši  iz CAIDC.

Ovim memorandumom strane se obvezuju na  suradnju kojoj je cilj izgradnja vjetroelektrane na lokalitetu Gradina u Općini Tomislavgrad, a koja bi, kako je planirano, imala 35 stubnih mjesta, snage 3,2 MW.

Po riječima ravnatelja Dukića, još 2006. godine počelo se s mjerenjem vjetra, urađeni su vjetro i energetski atlasi i mnoge druge tehničke stvari te je cilj da se s radovima na vjetroelektrani krene što prije.

On je istakаo kako je riječ o prvoj vjetroelektrani u našoj zemlji koja ima ogroman značaj, a čija bi izgradnja trebala dа sе zаvrši 2017. godine.

U ime dviju kineskih tvrtki obratio se Mu Јuši koji je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Memoranduma, kazavši kako je domaći partner napravio pravi izbor jer je za partnere odabrao te dvije kineske tvrtke koje imaju vrlo uspješne projekte u oblasti obnovljivih izvora energije izvan granica Kine, odnosno u cijelom svijetu.

Pratite nas
Investicioni projekti