Feature Story

Mjere vlada FBiH i RS za podršku privredi

5/22/2020

I- MJERE VLADE FEDERACIJE BIH ZA PODRŠKU PRIVREDI

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Federacije BiH.

U “Službenim novinama FBiH” broj 28/20 od 07.05.2020.godine,objavljen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Federacije BiH.

Prema usvojenom zakonu,poslovni subjekti imat će pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec,uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vršit se na način da se za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM,za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM,ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine. 

Isplata najniže neto plaće zaposlenim nije uslovljena istovremenim plaćanjem subvencioniranih doprinosa.

U vezi s članom 4. stav (8) Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, izazvanih pandemijom koronavirusa, koji je stupio na snagu dana 8.5.2020. godine, rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za april 2020. godine, u skladu s članom 4. ovog zakona, izuzetno je produžen do 29.5.2020. godine.

Cijela procedura i instrukcija za podnošenje ovih zahtjeva bit će objavljena na internet stranici Porezne uprave FBiH.

Vlada FBiH radi na pripremi drugog seta ekonomskih mjera i koji će za cilj imati pokretanje poslovnog ciklusa. Namjera je da se osiguraju mjere za što brži oporavak privrede te se stvore pretpostavke za ubrzan ekonomski rast.

Porezna uprava FBiH je izdala saopćenje za javnost u vezi sa primjenom korona zona. Saopćenje sadrži Uputstvo o načinu podnošenja zahtjeva i potrebnoj dokumentaciji za subvencioniranje doprinosa, Zahtjev za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja- Obrazac ZSD i Uputstvo za popunjavanje Zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja Obrazac ZSD.

Navedena Uputstva i Zahtjev se nalaze na web stranici Porezne uprave Federacije BiH u dijelu Obrasci i Zakoni.

Sve detalje možete vidjeti na sljedećem link: 

http://www.pufbih.ba/v1/novosti/1801/obavjetenje-za-porezne-obveznike


Navedena Uputstva i Zahtjev se nalaze na web stranici Porezne uprave Federacije BiH u dijelu Obrasci i Zakoni.

Pravilnik o dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak (Službene novine FBiH” broj 21/20). Izmjene se odnose na umanjenje paušalne naknade poreznim obveznicima kojima je odobreno plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu. Umanjenje iznosi 50% paušala. Ovakva odredba se primjenjuje do 31.12.2020. godine.

Nakon navedene izmjene, porezni obveznici kojima je odobreno plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu, porez na dohodak će plaćati u slijedećim mjesečnim iznosima:

1.obveznici koji obavljaju obrtničke djelatnosti i djelatnosti koje su srodne obrtničkim, sami bez upošljavanja drugih lica 35,00KM

2.obveznici koji obavljaju stare i tradicionalne zanate 15,00KM

3.obveznici koji obavljaju prevoz putnika samo sa jednim sredstvom prevoza 25,00KM

4.obveznici koji obavljaju prevoz tereta jednim prevoznim sredstvom nosivosti do 8 tona 40,00KM

5.obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine na malo osobnim radom izvan prodavaonice 35,00KM

Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju posebnog doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenika na radu u inozemstvu- radi lakšeg poslovanja i bolje konkurentnosti poslodavaca na inozemnom tržištu, inicirano je smanjenje visine posebnog doprinosa za zdravstveno osiguranje zaposlenika na radu u inozemstvu odnosno detaširanih radnika, dakle poseban doprinos za zdravstveno osiguranje zaposlenika u drugim državama, uplaćivati u smanjenim iznosima- objavljena 27. marta u Službenim novinama FBiH sa stupanjem na snagu od 28. Marta.

Odluke agencije za bankarstvo FBiH o ublažavanju posljedica covid-19

Agencija za bankarstvo FBiH donijela je 20.03.2020. godine Odluku o privremenim mjerama koje lizing društva i mikrokreditne organizacije primjenjuju za ublažavanje nepovoljnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pojavom virusnog oboljenja "COVID-19" teOdluku o privremenim mjerama koje banka primjenjuje za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem"COVID-19"( "Službene novine Federacije BiH, broj 22/20)

Navedene odluke reguliraju reprogramiranje kreditnih obaveza pravnih i fizičkih osoba i formiranje povoljnih kreditnih linija za tekuće poslovanje. 

Razvojna banka Federacije BIH

U cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem „COVID-19", postojećim i potencijalnim klijentima, privrednicima i obrtnicima, omogućava da u narednom periodu stabiliziraju poslovanje, kroz  NOVU Kreditnu liniju za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje negativnih posljednica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja „COVID-19".


Odluka o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povratu već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva onirana od strane domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane Korona virusom (COVID -19) Službenom glasniku BiH”, broj 20/20

 

 

II -  MJERE VLADE REPUBLIKE SRPSKE ZA PODRŠKU PRIVREDI

Podrška za maj mjesec

Vlada Republike Srpske će pružiti podršku privrednicima i preduzetnicima kojima je zbog pandemije virusa korona bio zabranjen rad u maju, kao što je to učinjeno za mart mjesec (detalji u nastavku).

Rok za podnošenje pisane izjave sa zahtjevom je 10.Juni 2020 godine,a podnosi se Poreskoj upravi RS.

 

Ranije uvedene mjere podrške

U "Službenom glasniku Republike Srpske", br. 35/20, objavljena je Uredba sa zakonskom snagom o oreznim mjerama za ublažavanje nastalih ekonomskih posljedica zbog bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Uredba je stupila na snagu 11. april 2020. godine.

Ovom uredbom s pravnom silom se utvrđene su porezne mjere kako slijedi:

Produženje rokova za izmirenje poreskih obaveza:

Uredbom su produženi rokovi podmirenja poreznih obveza kako slijedi:

-rok za plaćanje poreza na dohodak za 2019. godinu utvrđen na temelju godišnjeg poreza prijave poreza na dohodak za 2019.godinu, produžen do 30.juna 2020.,-rok za plaćanje naknade za unapređenje javnih šuma,utvrđen na na temelju porezne prijave za ostale naknade produžava se do 30. juna 2020.godine.

- rok za plaćanje naknade za požar, utvrđen na temelju porezne prijave za ostale naknade za plaćanje produžuje se do 30.juna 2020. godine.

- rok za plaćanje poreza na dohodak, prema godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2019.produžen je do 30.juna 2020.,

- produžen je rok za plaćanje prvog dijela poreza na nekretnine do 30.juna 2020.,a drugi dio poreza do 31.decembra 2020. godine.

Uredba predviđa da porezni obveznici koji imaju poteškoća u poslovanju,za navedene poreze mogu se prijaviti najkasnije do 30.juna 2020.godine - za plaćanje ovih obveza na rate do kraja 2020.

Mali poduzetnici

Također, uredba predviđa najniži godišnji iznos poreza na dohodak malih poduzetnika za 2020.godinu.

Sniženo je sa 600 konvertibilnih maraka na 240 konvertibilnih maraka.

Odloženo plaćanje poreskog duga.

Tijekom trajanja izvanredne situacije i izvanrednog stanja, vrijeme za koje se produžava poreznom obvezniku odobrena je odgođena isplata poreznog duga, a nije za to razdoblje obračunava kamate, počevši od rate koja dospijeva u martu 2020. godine.

Da bi ostvarili ta prava,porezni obveznici koji zbog mjera za sprečavanje širenja koronavirusa imaju poteškoće u poslovanju dužni su Poreznoj upravi Republike Srpske,odnosno Ministarstvu finansija, uz zahtjev,podnosi pismenu izjavu o poteškoći u poslovanju.

 

Doprinosi za mjesec mart 2020

Za isplaćene plate, plaćanje poreza i doprinosa u skladu sa Zakonom o doprinosima i  Zakonom o porezu na dohodak za mjesec mart 2020.godine poslodavaca, pravnih lica i  preduzetnika i obaveze po osnovu doprinosa lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kojima je odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije, Gradskog štaba za vanredne situacije ili Opštinskog štaba za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti, obezbijediće se iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, namijenjenih za saniranje posljedica izazvanih virusom korona u Republici Srpskoj.

Poslodavci i lica koja ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, a koji ispunjavaju propisane uslove, podnose Poreskoj upravi Republike Srpske pismenu izjavu sa zahtjevom za saniranje posljedica izazvanih virusom korona najkasnije do 11.maja 2020.godine za mart 2020.godine.

Isplata najniže plate, obračun i uplata doprinosa za  mjesec april 2020.godine

Zaposlenim kod pravnih lica i preduzetnika,kojima je odlukom štaba za vanredne situacije zabranjeno obavljanje djelatnosti ili koji su prestali sa radom kao posljedica djelovanja pandemije(izgubljeno tržište, nedostatak sirovina i slično),iz sredstava Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske,isplatiće se iznos najniže plate,utvrđen Odlukom Vlade Republike Srpske o iznosu najniže plate,i na tu najnižu platu obračunaće se i uplatiti doprinosi za april 2020.

Testimonials & Success Stories

„The banking sector of Bosnia and Herzegovina is completely developed and offers the full range of banking services. In conjunction with the Central Bank of BiH, this creates a sound base for the financial stability of the country.”
Kemal Kozarić, Governor of the Central Bank of BiH

Follow us
Investment Project