Privatizacija

Privatizacija

Privatizacija u BiH je sveobuhvatan proces, koji pruža niz mogućnosti za domaće i strane fizičke i pravne osobe, da sudjeluju u kupovini državnog kapitala, uključujući preduzeća, banke i nekretnine sa postojećim stanarskim pravom.

Strateška preduzećа koja su odabrana za prodaju putem tendera, nude brojne mogućnosti privatizacije u cijeloj BiH.

Proces privatizacije državnih preduzeća je u toku.

Procjenjuje se da se 60% malih preduzeća i 30% velikih sada nalazi u privatnom vlasništvu ili su u postupku prodaje.

BiH je ubrzala process privatizacije za preduzeća od strateške važnosti u cilju povećanja privrednog rasta i povećanja obima stranih ulaganja.

Ipak, određen broj tih strateških preduzeća koja uključuju velika preduzeća, telekomunikacije i sektor elektroprivrede, komunalnih usluga, itd. još nisu privatizovana, te  predstavljaju mogućnost izbora za potencijalne strane i lokalne investitore.

U Federaciji BiH, privatizaciju provodi Agencija za privatizaciju FBiH i kantonalne agencije, a u RS Investiciono razvojna banka Republike Srpske.

Prema Ustavu, entiteti su odgovorni za strukturalne reforme, iako, na primjer na državnom nivou zakon se bavi nediskriminacijom i transparentnošću procesa privatizacije u cijeloj državi, a u FBiH značajan nositelj privatizacije preduzeća su kantoni.

Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH je specijalizovana agencija u Bosni i Hercegovini za obavljanje stručnih, savjetodavnih, promotivnih, obrazovnih i drugih poslova koji se odnose na proces privatizacije.

Investiciono Razvojna Banka Republike Srpske je ovlaštena za prodaju državnog kapitala u preduzećima, kao i za restruktuiranje preduzeća sa većinskim državnim kapitalom koja su predmet privatizacije.

Pratite nas
Investicioni projekti