Rudarstvo i metaloprerađivačka industrija

Rudarstvo i metaloprerađivačka industrija

Metalni sektor u Bosni i Hercegovini ima dugu povijest, velike potencijale, te posjeduje prirodnu konkurentnu prednost uglavnom zbog postojećih zaliha sirovina, niskih plaća i naslijeđa. Metalni sektor pruža snažnu ljudsku i resursnu bazu, kao i dugu tradiciju koja omogućava održivi razvoj različitih djelatnosti.

Početci metalnog sektora u Bosni i Hercegovini sežu duboko u povijest,osobito kroz obrtničke radove i proizvodnju. BiH je bogata mineralnim sirovinama (željezna ruda, boksit, olovo, cink i bakar).

Industrija prerade je prilično raznovrsna i obuhvaća proizvodnju bazičnih kovina - željezo, čelik i legure; izradu gotovih proizvoda od kovina koji prolaze procese kovanja, prešanja, prešanja i valjanja kovina; metalurgiju praha; obradu i presvlačenje metala; i opći inženjering. Okosnicu metalnog sektora u BiH čine dva poduzeća: Mittal Steel Zenica i Aluminij Mostar.

Sektor rudarstva pridonosi prerađivačkoj industriji, proizvodnji električne energije i izvozu. Ovaj segment industrije u procesu je revitaliziranja i reinženjeringa. Najstarija se rudarska područja nalaze u središnjoj Bosni (Kamenica, Olovo, Dusina, Deževice) i istočnoj Bosni (Srebrenica i njena okolina).

Pratite nas
Investicioni projekti